Προσοχή!

  • Προσοχή! *Η αρθρογραφία που περιέχεται σε αυτό το blog δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • *Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.

Αλφαβητάρι ομορφιάς : Ρ για ρόδι

Σήμερα έκοψα τα πιο ψηλά ρόδια από τις δυο ροδιές μας. Τις φυτέψαμε πριν από περίπου δέκα χρόνια:τότε η μεγάλη μας κόρη επέστρεφε από το σχολείο-τέτοια εποχή- με ένα ρόδι που έκοβε από τις αυλές.






Της άρεσαν πολύ και επειδή αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, φυτέψαμε και μεις τις ροδιές μας, χωρίς να έχω τότε ιδέα για τις ωφέλειες αυτού του κατακόκκινου καρπού.

Η ροδιά καλλιεργείται σχεδόν σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Περιλαμβάνεται σε μια νέα κατηγορία εξωτικών φρούτων, τα superfruits. Η καλλιέργειά της χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αναπαραστάσεις της βρίσκουμε σε λαούς της Μεσοποταμίας (Ασσύριοι) και τους Αιγύπτιους.

Επίσης βρίσκει τη θέση της σε συμβολισμούς του ιουδαϊσμού, του ισλάμ και του χριστιανισμού(θρησκευτική διακόσμηση, άμφια, ζωγραφική-The madonne of the pomegranate).
Στον ελληνικό κόσμο συνδέεται με το μύθο του Ωρίωνα, της Περσεφόνης και με τη θεά Ήρα. Στην παράδοσή μας το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας αλλά και του κάτω κόσμου. Στο ρόδι συναντάται ο έρωτας και ο θάνατος: στους γάμους σπάζουν ρόδι και το χρησιμοποιούν στα κόλυβα.

Από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστές οι στυπτικές, επουλωτικές, δροσιστικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του ροδιού.

Από την ιστοσελίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ" αντιγράφω:

  • -3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από κρασί και τσάι
  • -τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ
  • -βιταμίνες C, Α, Ε, Β5, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
  • -υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
  • -ο χυμός αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει το πυρετό, μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση
  • -επιδρά στο μεταβολισμό της LDL-χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, απόφραξης, εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικών
  • -βοηθά την πρωινή ναυτία των εγκύων
  • -ρυθμίζει τις ορμόνες
  • -αντιμυκητισιακή, αντιιική δράση, ισχυροποίηση ανοσοποιητικού


Αλλά και στην ομορφιά, βοηθά στην αντιστροφή των ορατών σημαδιών της γήρανσης, προωθώντας μια μέτρια πύκνωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλλα διατηρεί υγιή την επιδερμική διαφοροποίηση των κυττάρων. Το εκχύλισμα παρατείνει τη ζωή των επιδερμικών κυττάρων (fibroblasts), ενός παράγοντα που παράγει ελαστίνη και κολλαγόνο. Δηλαδή τα ρόδια αναγεννούν τα κύτταρα στα δυο πιο σημαντικά στρώματα του υγιούς δέρματος: επιδερμίδα και βαθύτερες στοιβάδες. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι το ελλαγικό οξύ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης από μελέτες καταδείχτηκε πως-ίδια με το κόκκινο κρασί και το τσάι-προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος (τοπική εφαρμογή σπόρων και εκχυλίσματος).

Και τώρα μερικές συνταγές ομορφιάς:

Μάσκα

χυμό από μισό ρόδι
1 κ. γλ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μέλι
3 κ.σ. βρώμη

Τονωτική λοσιόν

1/4 φλυτζ. αποβουτυρωμένο γάλα
1 κ.σ χυμό ροδιού
Βρήκα επίσης κρέμες περιποίησης που περιέχουν ρόδι π.χ.κάποια έγραφε στα συστατικά της:ιαματικό νερό,εκχύλισμα ροδιού,αμυγδαλέλαιο,έλαιο σίτου,οξείδιο τιτανίου για αντηλιακή προστασία.

Τέλος μια συνταγή με ρόδι από "το μεσογειακό κελάρι" της Αγλαίας Κρεμέζη.

πελτές από ρόδι

4 φλυτζ.χυμό ροδιού
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Λιώνουμε στο multi τα σπόρια και σουρώνουμε τον πολτό.Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε την κανέλα και το λεμόνι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15΄-20΄μέχρι να "δέσει". Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες.

Μ' αυτόν τον πολτό γλασάρουμε κρέατα ή χρησιμοποιείται αντί της σάλτσας κράνμπερι με κρέας και πουλερικά.

Σημείωση: μερικές μεσανατολίτικες συνταγές χρησιμοποιούν ένα μικρό παντζάρι, αν το ρόδι δεν έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα(το βάζουμε με την κανέλα).



Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που ωφελούν την υγεία μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε μια κοινοποίηση στους φίλους σας!





aromacooking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου