Προσοχή!

  • Προσοχή! *Η αρθρογραφία που περιέχεται σε αυτό το blog δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • *Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.

Φτιάξε τα δικά σου κεριά

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα

Φτιάξτε εύκολα κεριά!!!Μόνη σου μπορείς να φτιάξεις κεριά σε διάφορα σχέδια και χρώματα.





Υλικά

  • Παραφίνη. Πρόκειται για τη βασική πρώτη ύλη και θα τη βρεις σε ειδικά καταστήματα για κεριά, αλλά πιθανότατα και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και χρωματοπωλεία.
  • Φιτίλι. Εκτός από αυτό που βρίσκεις στα εξειδικευμένα καταστήματα, μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου, αν βουτήξεις κομμάτια σπάγκου σε ζεστή, λιωμένη παραφίνη και τα αφήσεις να στεγνώσουν πάνω με μια λαδόκολλα. Φρόντισε μόνο τα κομμάτια να είναι μεγάλα. Θα σου χρειαστούν.
  • Χρώμα. Υπάρχουν ειδικές χρωστικές κεριών αλλά επειδή κοστίζουν πολύ, εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βαφές ζαχαροπλαστικής ή ρούχων, ή ακόμη και κηρομπογιές των παιδιών σου που δεν χρησιμοποιούν πια.
  • Δοχεία. Θα χρειαστείς δύο κατσαρολάκια, διαφορετικών μεγεθών έτσι ώστε το ένα να μπαίνει μέσα στο άλλο. Ή ένα ειδικό σκεύος για μπεν-μαρί αν υπάρχει.
  • Μια ξύλινη κουτάλα. Για ανακάτεμα, φυσικά!
  • Άρωμα. Ανάλογα με το γούστο του καθενός μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως το τσάι, η κανέλα ή η βανίλια. Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων θα σου έδιναν ακόμη μία επιλογή.
  • Ψαλίδι. Θα χρειαστεί κάπως να κόψεις το φιτίλι.
  • Καλούπι. Αποφάσισε τι σχήμα και μέγεθος θέλεις να έχουν τα κεριά σου και διάλεξε καλούπι. Τενεκεδόκουτα, γυάλινα ή πλαστικά σκεύη μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εκτός βέβαια αν έχεις αποφασίσει ότι θα κάνεις «γεμιστά» κεριά. Δηλαδή ότι δεν θα τα βγάλεις, αλλά θα γεμίσεις με αυτά γυάλινα ή ξύλινα μπολ και θα τα αφήσεις έτσι.
  • Σπορέλαιο. Θα πρέπει να αλείψεις με αυτό το εσωτερικό του καλουπιού για να μπορέσεις να αφαιρέσεις το κερί χωρίς ατυχήματα. Άρα καλό είναι να έχεις έτοιμο και ένα μικρό πινέλο ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σπρέι σιλικόνης.
  • Μολύβια. Θα χρειαστούν για να κρατήσεις το φιτίλι μακριά από τη σιλικόνη όταν χρειαστεί.
  • Έξτρα διακοσμητικά. Αποξηραμένα φύλλα, φρούτα ή καρποί δέντρων θα μπορούσαν προαιρετικά να «προσθέσουν» στο κερί σου.
  • Λαδόκολλα. Απαραίτητη για την καθαριότητα. Πριν ξεκινήσεις, φρόντισε να στρώσεις με αυτή όλη την επιφάνεια εργασίας.


Εκτέλεση

  1. *Βάλε στο μεγάλο κατσαρολάκι νερό, στο μικρό την παραφίνη και τοποθέτησέ το ένα μέσα στο άλλο. Πρόσεξε καλά γιατί κανένα από τα δύο σκεύη δεν πρέπει να ξεχειλίσει. Αν έχεις σκεύος Μπεν-μαρί, λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο.
  2. * Όσο διαρκεί η διαδικασία, μπορείς να προετοιμάσεις τα καλούπια, αλείφοντας τα με το σπορέλαιο ή ψεκάζοντάς τα με το σπρέι σιλικόνης.
  3. * Μόλις η παραφίνη αρχίσει να λιώνει μπορείς να ρίξεις μέσα όσα υπόλοιπα κεριών έχεις. Τίποτα δεν πάει χαμένο. 
  4. *Ανακάτεψε καλά και θυμήσου ότι μια καλή θερμοκρασία για την παραφίνη είναι οι 140°C.
  5. * Όταν έχει λιώσει τελείως μπορείς να ρίξεις μέσα τα αρωματικά, τις χρωστικές και ό,τι πρόσθετο έχεις. Συνεχίζοντας το ανακάτωμα, εξασφαλίζεις το ομοιόμορφο του κεριού.
  6. * Χρησιμοποιώντας ένα γάντι κουζίνας, ανασήκωσε το δοχείο μεταφοράς μακριά από το νερό και ρίξε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια, προσέχοντας να μην γεμίσεις μέχρι επάνω.
  7. * Καθώς η παραφίνη αρχίζει να σκληραίνει, φτάνει η ώρα του φιτιλιού. 
  8. *Δέσε την μία άκρη σε ένα μολύβι και βύθισε την άλλη βαθιά στο κερί, προσεκτικά. 
  9. *Τοποθέτησε το μολύβι στο στόμιο του καλουπιού και άφησέ το έτσι. Με αυτό τον τρόπο ξέρεις ότι δεν θα πέσει το φιτίλι μέσα στο κερί.
  10. * Καλό είναι να αφήσεις την παραφίνη να κρυώσει πολύ πριν προσπαθήσεις να βγάλεις το κερί από το καλούπι. 24 ώρες όμως είναι υπεραρκετές. 
  11. *Αναποδογύρισε το καλούπι και το κερί -εφόσον έχεις βάλει αρκετό σπορέλαιο νωρίτερα- θα γλιστρήσει εύκολα και άπλα. 
  12. *Από εκεί και πέρα, μπορείς να συμπληρώσεις τον στολισμό με οτιδήποτε θέλεις εσύ.


Καλή επιτυχία!

Προσοχή!!!
*Να θυμάσαι ότι η παραφίνη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη και άρα επικίνδυνη στη φωτιά. Μην ξεχνιέσαι λοιπόν και μην την αφήνεις... μόνη της, ποτέ.
* Μην ρίξεις παραφίνη στον νεροχύτη. Θα βουλώσει.
* Μην ρίξεις ποτέ νερό σε φωτιά από παραφίνη.
* Αν η παραφίνη υπερθερμανθεί, οι αναθυμιάσεις της μπορεί να προκαλέσουν διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, οπότε έχε το νου σου και μην το παρακάνεις. Γι' αυτό τον λόγο δεν θα ήταν άσχημη ιδέα ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής ώστε να είσαι σίγουρη ότι η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 190°C που είναι και το όριο.



Στην ενότητα μας "Φτιάξε μόνος σου" και βρες οδηγίες και νέες ιδέες για να φτιάξεις μόνος σου εύκολα και σχεδόν ανέξοδα!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε μια κοινοποίηση στους φίλους σας!





womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου