Προσοχή!

  • Προσοχή! *Η αρθρογραφία που περιέχεται σε αυτό το blog δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • *Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.

Ελαιόλαδο: Όχι σε πλαστικά μπουκάλια.

Ας αντιληφθούν επιτέλους και οι παραγωγοί ότι το προϊόν τους αποκτά προστιθέμενη αξία όταν βρίσκεται σε καλόγουστη γυάλινη ή μεταλλική συσκευασία.

Νίκος Κατσαρός π. πρόεδρος ΕΦΕΤ
Ειναι γνωστό οτι το.... ελαιόλαδο αποδεδειγμένα έχει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες.Δρά προληπτικά στις καρδιοπάθειες,τα καρδιαγγειακά νοσήματα τον διαβήτη τύπου ΙΙ ,την παχυσαρκία τον καταρράκτη,την νόσο Altchaimer την γεροντική άνοια και μία σειρά από αλλά νοσήματα.Αυτά βέβαια πάντα σε συνδυασμό με την Μεσογειακή Δίαιτα.Η Μεσογειακή Δίαιτα συνίσταται στην ευρεία κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,την συστηματική κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων και την περιορισμένη χρήση κόκκινου κρέατος.Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε εφτά χιλιάδες άτομα έδειξε ότι αυτοί που ακολουθούσαν την Μεσογειακή Δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο είχαν στο αίμα τους αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών σε σχέση με αυτούς πού ακολουθούσαν μια ευρωπαϊκή ή αμερικανική δίαιτα.

Επίσης έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου έδειξε οτι αυτοί που ακολουθούσαν την Μεσογειακή Δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο είχαν κατα 30% βελτιωμένη μνήμη σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν μια άλλη δίαιτα.Η έρευνα κράτησε δώδεκα χρόνια και αφορούσε άτομα ηλικίας πάνω απο 65 χρονών. Η Ελλάδα ειναι η τρίτη χώρα στην παραγωγή ελαιολάδου μετά την Ισπανία και την Ιταλία ,αλλά το 80% απο αυτό ειναι εξτρα παρθένο ενώ οι άλλες δύο χώρες Ισπανία και Ιταλία εχουν πολύ μικρότερα ποσοστά.Οταν λέμε εξτρα παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψις εννοούμε απλή πίεση του ελαιοκάρπου στην συνηθισμένη θερμοκρασία δηλ. οτι πιό φυσικό υπάρχει.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην κατανάλωση ελαιολάδου με περίπου 20 κιλά ετησίως .Δυστυχώς όμως παρά τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα του ελαιολάδου το 70% απο αυτό πουλιέται ως χύμα είτε στην εγχώρια αγορά είτε εξαγεται για να αναμιχθεί στην συνέχεια με ίταλικά ή ισπανικά ελαιόλαδα και να κερδίσουν αυτά τις ξένες αγορές. Σύμφωνα με την νομοθεσια το ελαιόλαδο μπορεί να πωλείται σε ποσότητες μεχρι πεντε κιλων απο γιάλινη,μεταλλική ή πλαστική συσκευασία.
Τα τελευταία χρόνια οι συσκευασίες ελαιολάδου έχουν βελτιωθεί σημαντικά και εχουν επανηλλειμένα βραβευθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.Και βέβαια ολες οι συσκευασίες ήταν γιάλινες ή μεταλλικές.Κανείς δεν σκέφτηκε καν να παρουσιάση μια συσκευασία σέ πλαστικό.Η εταιρεία λαμδα παρουσιάζει το ελαιόλαδο στα καταστήματα Ηarrolds του Λονδίνου με τιμές 22.000 Ε και σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην εξαιρετική συσκευασία.Εχω επανηλλειμμένα συμμετάσχει σε επιτροπές αξιολόγησης συσκευασιών ελαιολάδου και είδα μοναδικές,εξαιρετικές στσκευασίες Οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν οτι ενα πολυ σημαντικό στοιχείο της προώθησης του ελαιολάδου είναι η συσκευασία.

Η συσκευασία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του branding του ελαιολάδου. Διαθέτουμαι το καλύτερο ελαιόλαδο στόν κόσμο με τα καλύτερα υγιεινά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.Δεν επιτρέπεται λοιπόν το μοναδικό αυτό προίόν να κυκλοφορεί σε πλαστική συσκευασία,σε οποιαδήποτε κατηγορία και άν ανήκει.Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε οτι το ελαιόλαδο ειναι φωτοευαίσθητο και πρέπει να βρισκεται σε σκοτεινή συσκευασία.Ας αναλάβουμαι εμείς οι καταναλωτές μια πρωτοβουλία προβολής του ελαιολάδου αγοράζοντας ελαιόλαδο σε γιαλινες συσκευασίες.Ας αντιληφθούν επιτέλους και οι παραγωγοί οτι το προίόν τους αποκτά προστιθέμενη αξία οταν βρίσκεται σε καλόγουστη γιάλινή ή μεταλλική συσκευασία.Δεν περιμένω αποτο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οιανδήποτε πρωτοβουλία.Περιμένω ομως απο τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις ελαιολάδου να επιμείνουν στα μέλη τους να μην χρησιμοποιούν πλαστική συσκευασία.Στην ενότητα μας "Προειδοποιήσεις" Διαβάστε όλα τα άρθρα με τις προειδοποιήσεις για βλάβη στην υγεία μας…


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε μια κοινοποίηση στους φίλους σας!


ksipnistere

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου