Προσοχή!

  • Προσοχή! *Η αρθρογραφία που περιέχεται σε αυτό το blog δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • *Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.

Μικρές οι διαφορές βιολογικών – συμβατικών τροφίμων.

Στο μικροσκόπιο ερευνητών μπήκαν τα βιολογικά τρόφιμα και κατά πόσο αυτά είναι περισσότερο υγιεινά από τα συμβατικά τρόφιμα. Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι πιο υγιεινά, καταλήγει η έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, αν και μειώνουν την έκθεση των καταναλωτών σε παρασιτοκτόνα.



Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, οι επιστήμονες εξέτασαν 17 έρευνες οι οποίες συνέκριναν ομάδες ανθρώπων που κατανάλωναν ή όχι βιολογικά προϊόντα.

Εκτός αυτού, οι επιστήμονες του Στάνφορντ εξέτασαν 223 μελέτες οι οποίες συνέκριναν τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, βακτηρίων, μυκήτων και παρασιτοκτόνων σε διάφορα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, κρέας, γάλα και αυγά.

Καμία από τις έρευνες που εξετάστηκαν δεν ξεπερνούσε σε διάρκεια τα δυο χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Όπως προέκυψε από τη σύγκριση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων των ερευνών, τα φρούτα και τα λαχανικά, βιολογικά και μη, είναι το ίδιο περιεκτικά σε βιταμίνες, ενώ το γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αν και ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το οργανικό γάλα είναι πιο πλούσιο σε ωμέγα – 3.

Όπως αποδείχτηκε, οι οργανικές τροφές περιέχουν περισσότερο άζωτο, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στις διαφορές στη χρήση λιπασμάτων και την ωρίμανση κατά τη συγκομιδή, οπότε δεν προκύπτει κάποιο όφελος για τους καταναλωτές.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ουσιαστική διαφορά μεταξύ βιολογικών και μη προϊόντων σε ό,τι αφορά τα θρεπτικά συστατικά, αν και οι οργανικές τροφές ήταν 30% πιο απίθανο να περιέχουν παρασιτοκτόνα.

Στο μεταξύ, πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Agricultural Systems, υποστηρίζει ότι οι οργανικές καλλιέργειες απαιτούν μεγαλύτερες εκτάσεις για την ίδια ποσότητα τροφίμων σε σχέση με άλλες μεθόδους.

Παράλληλα στη μελέτη επισημαίνεται ότι οι ολοκληρωμένες καλλιέργειες, που μεγιστοποιούν την απόδοση των καρπών χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους -όπως εναλλαγή καλλιεργειών, οργανικά λιπάσματα, αντιδιαβρωτικές καλλιέργειες κατά τη χειμερινή περίοδο και ελαχιστοποίηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων-, απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα παραγωγής σε σύγκριση με τις οργανικές και τις συμβατικές καλλιέργειες.



Στην ενότητα μας "Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδέες για σωστή διατροφή και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε μια κοινοποίηση στους φίλους σας!


piperies-agiou-georgiou

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου